torstai 8. heinäkuuta 2010

Ulla Appelsin: Lapsuus lahkon vankina


Leevi K. Laitisen tarina

'Leevi annettiin 4-vuotiaana kartanolaisiksi kutsuttujen uskonlahkolaisten kasvatettavaksi. Lahkon tärkein uskonteema tarkoitti seksuaalisuudesta pidättäytymistä, myös avioliitossa. Avioliitto oli liikkeen opetuksen mukaan "laillistettua huoruutta", huoruuden pahinta lajia.
Pienestä Leevistä koulittiin hurmosliikkeen nuorin lapsisaarnaaja. Elämä lahkon piirissä oli helvettiä. Leeviä piestiin usean aikuisen voimin, häntä syytettiin huoraamisesta, ja hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.
'

Mikä saa ns. normaalin ihmisen liittymään lahkoon? Vielä enemmän ihmetyttää, jos lahkon koko toiminta on järjen vastaista, onko aivopesu todellakin mahdollista?

Onneksi tämän kirjan päähenkilö Leevi on ollut älykäs ja psyykeltään vahva lapsi, muuten hän ei olisi selviytynyt tästä uskonlahkon tuhoamasta lapsuudestaan.

"Elätte sulutonta elämää synnin himoissa, jos ette te pelkeleet tee parannusta, niin joudutte helvettiin"

Näin saarnasi pieni 4-5 vuotias Leevi-poika hurmoshenkisisssä lahkon järjestämissä tilaisuuksissa.

Kirja on koskettavaa luettavaa, kuin pahaa satua olisi lukenut. Käsittämätöntä, kuinka lapsen omat vanhemmat suostuivat lahkon vaatimuksiin. Kuinka sairas on ihmisen mieli, ns. tavallisenkin ihmisen?
Leevi ei ollut ainoa lahkon kynsiin joutunut lapsi, Leevi ja sisarensa Saara ovat vain ainoat, jotka ovat siitä kirjan muodossa kertoneet.

YLE:n Elävä Arkisto on tallentanut tähän liittyvät televisiohaastattelut. Löytyvät nimellä "Elämä lahkon vankina".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti