lauantai 1. toukokuuta 2010

Karin Ehrnrooth: Isäni oli nuori sotilas - Adolf EhrnroothKarin Ehrnrooth: Isäni oli nuori sotilas - Adolf Ehrnrooth / Min fader var en ung soldat -Adolf Ehrnrooth

Tietyin varauksin aloitin tämän kirjan lukemisen. Kenraali Ehrnrooth oli koko valtakunnan tunnetuimpia henkilöitä ja lisäksi tämän kotikaupunkini ikioma "julkkis".
Kirja oli kirjoitettu kaksikielisenä, yksi palsta suomeksi ja viereinen palsta ruotsiksi. Kirjan koko 22x28cm oli epäkäytännöllinen luettavaksi sängyssä, lisäksi oli raskas pideltävä, olisi sopinut paremminkin katselukirjaksi kuin luettavaksi. Ehkä kirjan koko symbolisoi suurta miestä?

Positiivista oli kirja itse. Se oli sangen avoin kertomus kenraalin perhe-elämästä. Tyttären näkökulmasta se rakas, hyvä Isä, joka vasta 55-vuotiaana perusti perheen. Isä, joka oli sydämellinen, huolehtiva, vastuuntuntoinen ja toisaalta iäkäs, kaavoihin kangistunut vanha mies. Sotilas, joka ei päässyt sodasta irti milloinkaan. Sotilas, joka kertoi lapsilleen sodan kauhuista kun muutakaan ei isän menneisyydessä ollut ollut. Sotilaan haavoja, ruumiillisia ja henkisiä, joita vanheneva kenraali pohti eläkepäivinään. Sota, joka palasi arkipäivään ja lasten lähelle päivittäin, muodossa jos toisessakin.

Kenraalin lapsista voisi sanoa, että he ovat sodan keskellä kasvaneet, vaikka maailma kodin ulkopuolella eli rauhan aikoja. Surullista.
Lukemisen arvoinen kirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti