tiistai 30. maaliskuuta 2010

Hovin vallat, Talonpoika ja hovinherra


Lempi Jääskeläinen: Hovin vallat
Lempi Jääskeläinen: Talonpoika ja hovinherra

Ihan piti kirjaston varastosta tilata nämä valloittavat kirjat. En ollut aikaisemmin lukenut mitään Lempi Jääskeläisen kirjoja, mistä lie johtunut. Nyt kun on aikaa eikä työ enää häiritse vapaa-aikaa, niin on aika tehdä kaikenlaista.
Nämä kirjat kertovat talonpojan elämästä 1700-1800 luvun Parikkalassa, Joukion kylästä kotoisin olevan talonpojan tarinan. Kirjat on kirjoitettu paikallisella murteella, minulle se ei ole kovin vierasta ja jaksoin sitä jopa niin hyvin, että on tullut puhuttua ainakin koiralle samalla murteella, mitä sie koira hoi...
Isäni oli lähtöisin juuri samasta Joukion kylästä, mistä kirjatkin kertovat ja se oli vallan ihanaa luettavaa. Minulla on tapana eläytyä voimakkaasti lukemaani ja nyt tein sellaisen aikamatkan esi-isieni elämään, se oli vallan huikeaa. Kuin olisin ihan oikeasti käynyt ja asunut siellä! Wau!
Mukaansa tempaavat ja kunnioitusta herättävä kirjat ajatellen 1800-luvun alun olosuhteissa eläneitä esi-isiämme. Ankaraa, raakaa elämää. Ei ole ollut helppoa olla ihmisenlapsi, silloinkaan.
Suosittelen lukemaan kirjat edellä mainitussa järjestyksessä, tarina jatkuu kirjasta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti