maanantai 30. elokuuta 2010

Veikko Erkkilä: Uskottiin aina parempaan


Tämä kirja on ilmestynyt vuonna 2001 eli aika tuoretta tarinaa. Kirja kertoo venäjänsuomalaisista, miten he ovat kokeneet elämänsä Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä, kuka on halunnut palata Suomeen ja kuka on sielultaan venäläistynyt.

Monen haastatellun vanhemmat tai jopa jo isovanhemmat ovat muuttaneet työläisten paratiisiin paremman elämän toivossa ja kommunistisen aatteen siivittämänä. Sitten se tavallinen "kansanvihollisen" kohtalo eli perheistä on viety isät joko työleireille tai suoraan teloitettavaksi.
On jotenkin uskomatonta ja myös erityisen traagista, että suomalaisia on lähtenyt Pohjois-Amerikasta ja Kanadasta saakka aatteen perässä Venäjälle, usein suoraan surmansuuhun.
Käsittämätöntä, että juuri nämä kommunistisen aatteen uskollisimmat kannattajat ovat joutuneet kansanvihollisiksi uudessa asuinmaassaan syntyperänsä takia. Julmaa aikaa se on ollut!

Moni haastateltu, joka on ikänsä Venäjällä asunut, on oppinut rakastamaan tätä isänmaanaan, kiintynyt kotipaikkaansa ja sikäli onnistunut saamaan onnellisen elämän kaiken puutteen keskellä. Sydämessä on siinä ohessa sykkinyt silti suomalainen sydän.

Poliitikko Erkki Tuomioja käsittelee blogissaan tätä kirjaa ja sen ajan tapahtumia laajemmin ja eri näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti