perjantai 30. huhtikuuta 2010

J.M. Coetzee: Michael K:n elämäLöysin sattumalta tämän jo hiukan vanhan kirjan, joka on vuonna 1983 palkittu huomattavalla englantilaisella kirjallisuuspalkinnolla "The Booker Prize".
Kirja kertoo kapkaupunkilaisesta köyhästä, yksinkertaisesta mustasta miehestä keskellä levotonta ja sotaisaa Etelä-Afrikkaa.
Surullinen, erikoinen kirja, mielenkiintoni pysyi hereillä läpi koko kertomuksen. Useita kysymyksiä tulvi pinnalle, vastauksia ei.

2 kommenttia:

 1. Luin juuri Michael K:n elämän. Virikkeetön, auktoritäärinen, hyljätyksi ja pilkatuksi tuleminenko eristää ihmisen elämän ulkopuolelle siinä määrin, että häntä voidaan pitää jälkeen jääneenä. Michael suoriutuu yllättävän hyvin kuitenkin erilaisten vempeleiden valmistamisesta ja jälkiensä peittämisestä. Uskon hänen toisissa olosuhteissa hakeneen paikkansa ja eläneen tavallisen, vaatimattoman ja tyydyttävän ekämän.
  Kirjailija oli antanut hänelle entisen oman nimensä. Julkisuudesta piittaamaton Coetzee tuntenee Michaelissa jotain henkilökohtaista.
  Lukuelämys. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon tuollaisia Michael K:oita olevan maailmassa useita. Näkymättömiä, omaa tietänsä taivaltavia, kuka ties, juuri niin tyydyttävän, ehkä onnellisen elämän eläneitä, kuin sinäkin uskoit tapahtuneen. Onnellisuus ei aina ole sitä, mitä me ymmärrämme sen olevan.

   Poista